“Варяги” підводять… А як ще можна реагувати на дії новоспеченої міністра фінансів Наталії Яресько, з легкої руки якої імпортні автомобілі подорожчають фактично ще на 5% після прийнятого законопроекту №1562. Виникає питання – куди вже далі? Наприклад, саме зараз на тест-драйві у редакції kk-auto.com.ua перебуває чудове авто Mitsubishi Pajero Sport. У нього є все, що потрібно середньостатистичному українському громадянинові – чудовий тяговитий мотор, повноцінний привід на 4 колеса з кількома режимами, великий багажник і… ціна близько 1 млн. грн.. Стривайте, здається я сказав, що цей автомобіль задовольняє усі основні “автомобільні” потреби СЕРЕДНЬОстатистичного громадянина! А не мільйонера, хай і гривневого. Наприклад, трохи більше року тому за таку ціну можна було придбати престижний позашляховик фактично з повним фаршем. Чи буде людина, яка мала можливість купити раніше, скажімо, Lexus, купувати Mitsubishi Pajero, хай цей автомобіль і буде надійнішим та прохіднішим за будь-який інший дорожезний джип?

Насправді те, що не може зрозуміти ніхто ні з ВР, ні з Кабміну, ні з Адміністрації Президента, але зрозуміє майже кожен школяр – що більше коштує товар, то менше людей зможуть його придбати. Виникає ще одне питання – чи не буде доцільніше зробити один мінімальний податок на купівлю будь-якого товару (що не так суттєво підвищуватиме його вартість) і отримати високий збут (а відповідно і надходження у бюджет з кожної купівлі), ніж погіршувати і так критичну ситуацію (все має свою ціну; якщо вона суттєво завищена – товар перестають купувати, а відповідно, які б високі податки не були – надходження в бюджет будуть мінімальними й недостатніми). Вже доволі затертий аргумент, мовляв, у нас війна, необхідно затягнути пояси – абсолютна нісенітниця. Затягування поясів – це не рух вперед, це тупцювання на місці. А коли нічого не робиш – ситуація не залишається незмінною (що в нашому випадку було би вже добре), ситуація погіршується. Зрештою, слід розвіювати ілюзію, що після того, як Україна виграє війну, все стане на свої місця і можна буде різко послабити цей самий “сакральний затягуючий” пояс. Істина насправді дуже проста – країна, в якій нічого не купується, яка не створює свого якісного продукту – не може виграти війну. Лише створення економічно квітучого тилу зможе забезпечити рух вперед безпосередньо на фронті. А забезпечити цей рух можна лише суттєвою демократизацією та послабленням податкового тиску. Ну не може людина із незмінною ще з минулого року зарплатнею дозволити собі купівлю у два, а то й три рази дорожчих товарів.

Насамкінець зазначу, що настільки бездумне підвищення оподаткування лише поглиблює наявну економічну кризу в Україні, збіднює населення, а також фактично знищує автобізнес, який міг би приносити чудові доходи в держбюджет.