Чергова спроба побудови повністю підконтрольного суспільства нашими можновладцями, які бажають виглядати авторитарно, хоча насправді дивляться комічно, була провалена. Не можна сказати, що назавжди, але маленьке позитивне зрушення є. Конституційний суд України все ж визнав незаконною статтю 172-2 Кодексу адміністративного судочинства, яка передбачала заборону на апеляційну скаргу відносно рішення про порушення Правил дорожнього руху, повідомляє Press-Центр. Інакше кажучи, якщо раніше силові структури мусіли “купити” один суд, то тепер вони змушені будуть “купити” два суди, що вже трохи важче, хоча у нашій країні все одно можливо. Водії, а також люди, на яких повішане адміністративне правопорушення, зможуть оскаржити рішення суду першої інстанції, якщо вважатимуть (або ж просто знатимуть), що засудили їх незаконно.

Така заборона діяла з 2010 року (неймовірним чином збігаючись з початком видатної діяльності попереднього Президента України), і через неї підставляли багатьох людей – суди виносили рішення на користь так званих правоохоронців, добре усвідомлюючи, що законом заборонено подавати апеляцію і переглядати рішення суду ніхто не буде. Відтак судді розуміли, що вийдуть сухими з води, ставши на бік порушників закону в погонах. Не будемо заперечувати, що адміністративні правопорушення дійсно бувають, інакше би не було передбачено відповідного типу покарань. Але саме для цього й має бути апеляція і компетентні державні органи, які з’ясують, чи дійсно щось не помітили судді перед ними, чи людина і справді винна, просто намагається уникнути покарання.

Таким чином держава почала якимись крихтами, деталями, нюансами змінюватися. На жаль, важко повірити у те, що рішення продиктоване здоровим глуздом, а не якимись суб’єктивними корисливими мотивами тих самих суддів Конституційного суду України (що поробиш – такі вже в нас люди у владі, що не віриш у них), тим не менше є маленька імовірність того, що це наслідок уже певного страху перед соціально активним суспільством. Тому чекаємо і вибиваємо більших зрушень у кращий бік.