Як і просили у нашій групі ВК роблю огляд на Tesla Model S. Звертаюся до усіх наших читачів – якщо у вас є пропозиції по огляду автомобіля, то ласкаво просимо в нашу групу в контакті Український автомобільний блог. А тепер перейдемо до самої компанії Tesla Motors. Це американська автомобільна компанія із США, Пало-Альто, Каліфорнія, і вона випускає тільки електромобілі. Названа на честь всесвітньо відомого електротехніка та фізика Ніколи Тесли. Заснована в 2003 році, серед інвесторів компанії – засновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін, один із засновників платіжної системи PayPal Ілон Маск і Джефрі Сколл, засновник і президент компанії eBay, Daimler AG. Ілон Маск вклав більше всіх власних коштів – 7,5 млн дол. зароблених на продажі своєї компанії.

Але як не дивно компанія Tesla Motors протягом майже п’яти років без особливого успіху намагалася створити електрокар, здатний повною мірою замінити стандартний автомобіль з ДВЗ. Але в 2009 році компанія все таки представила концепт Model S. Це сталось на автосалоні у Франкфурті в Німеччині.

фото Tesla Model S

Думаєте, що концепт відразу потрапив у виробництво? Помиляєтеся, минуло ще аж три роки і тільки в 2012 році почалися офіційні продажі, щоправда тільки на північноамериканському ринку, проте потім придбати цю модель стало можливо і в Європі. Компанія все-таки прийшла до успіху, і він полягає у численних інноваційних технологіях та рішеннях, які були використані при створенні електрокара. Так, під час розробки чотиридверного седана американські фахівці оформили понад 250 різних патентів.

А тепер перейдемо з вами до технічних характеристик і модифікацій автомобіля. Як ви всі знаєте, більшість електрокарів тихохідні, але Tesla Model S – виняток. Він веде себе як справжній спорткар і блискавично реагує на будь-які дії водія. До слова, максимальна швидкість “наймалопотужнішої” Tesla Model S досягає 193 км/год. У рух початкову версію моделі призводить 306-сильний електродвигун з акумулятором ємністю 60 кВт/год, заряду якого вистачає на 335 км.

Крім Model S на ринку також представлені модифікації 85 і P85. Цифра в назві позначає ємність батареї, а буква P – скорочення від англійського Performance, тобто “продуктивність”. Потужність силового агрегата у версії 85 становить 362 к.с., а у “зарядженої” P85 – 416 к.с. Запас ходу в обох модифікацій однаковий і становить 425 кілометрів. Розгін від нуля до сотні у модифікацій Tesla Model S такий: 5,9/5,4/4,2 секунди (версії 60, 85 і 85P відповідно).

Восени +2014-го фахівці компанії розширили лінійку автомобілів Тесла S, представивши версії 60D і 85D. Обидва модифікації оснащені ідентичними електромоторами на передній і задній осі потужністю 190 к.с. Перша (60D) розганяється з місця до 100 км / год за 5,6 сек., А 85D – за 5,2 с. Максимальна швидкість електрокарів досягає 200 і 250 км/год, відповідно.

А найпотужнішим електрокаром в лінійці Tesla Model S є модифікація P85D. Рухають її відразу два електромотори, сумарна потужність яких дорівнює 700 к.с. Розгін до сотні у P85D займає всього 3,2 секунди, при цьому максимальна швидкість обмежена на 250 км/год (у звичайного P85 ліміт 210 км/год). Запас ходу збільшений до 443 км.

Незалежно від версії, довжина автомобіля Тесла S становить 4976 мм, ширина – 1963 мм, висота – 1435 мм. Колісна база машини дорівнює 2959 міліметрам. У спорядженому стані базова модифікація важить 2108 кг, а от “старші” версії будуть важчими. Тепер пару слів про салон автомобіля, який виявляється досить просторим, при цьому не постраждав і об’єм багажника (значні 900 літрів). Всього посадочних місць п’ять, проте в багажному відсіку можна додатково встановити два дитячих крісла. А на початку 2015-го виробник в ролі опції (за $2400) запропонував заміну заднього дивана на два більш комфортних роздільних крісла з функцією підігріву і широким підлокітником між ними.

Оснащення Tesla Model S знаходиться на дуже високому рівні. Наприклад, в плані безпеки автомобіль може похвалитися міцним алюмінієвим корпусом, додатково укріпленим в ключових зонах, бічними подушками безпеки для водія і переднього пасажира, бічними шторками безпеки, фронтальними подушками безпеки для голови і колін водія, а також наявністю системи ABS, сенсора відключення батареї при зіткненні й т. п. Інтер’єр автомобіля оброблений шкірою. Сидіння комфортні та мають систему обігріву. Салон отримав “розумну” систему освітлення, потужну аудіосистему і величезний 17-дюймовий кольоровий сенсорний екран, що надає водієві масу корисної інформації.

фото Tesla Model S

З інших особливостей Tesla Model S згадки заслуговує система напівавтономного управління, завдяки якій автомобіль може самостійно рухатися по заданій водієм смузі, контролюючи роботу акселератора і гальма. Для оцінки ситуації на дорозі електроніка використовує дані, отримані від камери переднього огляду і з ультразвукового радара, який сканує простір навколо електрокара. Tesla Model S – електрокар не з розряду бюджетних. Вартість автомобіля починається від $58570 і доходить до $106 900, а цінник топової версії P85D взагалі становить $120 170.