Чимало людей бачили автомобілі, з вихлопних труб яких валив дим, що за його завісою не можна було іноді розгледіти автомобіль, що йшов попереду. Багато з нас одразу думають, буцімто така машина доїжджає свої останні кілометри і їй потрібен капітальний ремонт, з яким власник чомусь запізнився. Ситуація дійсно не дуже добра, якщо таке сталося з вашим авто, але й не настільки критична. Передусім треба розуміти, що дим буває трьох видів – білий, синій і чорний. Про що може свідчити кожен з кольорів?..

Білий дим небезпечний, але не критичний. Він може свідчити про те, що антифриз, який циркулює у стінках блоку циліндрів та на стику з головкою блоку, потрапляє до камери згоряння суміші. Що відповідно зумовлює його спалення і викидання в атмосферу через вихлопну трубу. Однак не слід на це закривати очі, адже це означає, що зносилася прокладка головки блоку циліндрів, яку потрібно негайно замінити і не запускати мотор, поки проблему не буде виправлено. Також слід перевірити, чи не забруднене мастило, що можна зробити традиційно, за допомогою щупу для контролю рівня оливи в системі. Щоб уникнути появи білого диму, треба слідкувати і за тим, щоб не перегрівати двигун, який в таких випадках деформується і може зумовлювати утворення щілин, через які й просочується антифриз.

Синій дим утворюється тоді, коли в камері згоряння спалюється моторне мастило, що потрапляє туди через кільця поршня, які зносилися і потребують заміни, адже саме вони не дозволяють оливі залишатися на стінках і згоряти. Якщо невчасно виправити недолік, то можна позбутися і робочих свічок запалювання, на яких осідає бруд.

Чорний дим свідчитиме про неправильний процес згоряння, тобто пальне не до кінця згоряє. Для цього слід викликати механіка або відвезти машину на СТО і відрегулювати карбюратор (якщо у вас стара машина), перевірити паливний насос, перевірити інжектори або ж врешті-решт виправити помилки в ЕБУ двигуна. Крім цього також потрібно перевірити стан мастила, і рекомендується не запускати двигун, поки хоча б не буде з’ясовано причину появи чорного диму.