Сталося дещо незвичайне протягом останнього часу. Буквально нещодавно ми писали про можливість введення нового податку на автомобіль, який у буквальному сенсі притягнений за вуха. Натомість, через тиск світових лідерів, зокрема, Японії, українські “генії” були змушені зняти спецмито на нові автівки, введене ще урядом кримінального утікача Януковича. Звісно, обмін знятим і введеним митом недостатньо рівноцінний, оскільки навантаження через податок на машини не старші 5 років накладає більше фінансових зобов’язань на українських автовласників, ніж знімає ліквідація спецмита.

Тим не менше, цього тижня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла таки важке рішення зі зняття чергової “годівнички” для корупціонерів. Передбачається, що найближчими днями це рішення опублікують в газеті “Урядовий кур’єр”, після чого воно набуде легітимності. Слід зазначити, що існувати спецмиту залишалося ще недовго, адже введене воно було строком на 3 роки весною 2013 року. Тому нічого особливого українські бариги не втратили, бо до обов’язкового зняття такого спецмита лишається менше року.

Нагадаємо, що першопочатково розмір спецмита складав 6,46 % на автівки з об’ємом мотора 1000-1500 куб. см. і 12,95 % на машини з движками від 1501 до 2200 куб. см. Пізніше ці ставки зменшили до теперішніх більш терпимих, однак все одно неадекватних 2,14 % і 4,3 % відповідно. Японія, один з найбільших імпортерів автомобілів в Україну, поскаржилася на нашу державу у Всесвітню організацію торгівлі. Та, у червні 2015 року визнала, що це спецмито не відповідає правилам ВОТ.

Можливо, ми скажемо на перший погляд абсурдну річ, але якщо замислитись, то це буде правильно. Насправді необхідно, щоб світ тиснув не лише на Росію, а й на Україну. Україна, як сторона конфлікту наразі виглядає як старий жирний кіт, якого пхають ногами, а він нічого не робить у відповідь. Проблема нашої війни на Сході лежить часто-густо не стільки у Росії, скільки у нас самих. В нашу квартиру не зайде зловмисник, якщо ми не відчинимо йому двері. Наші, не надто розумні громадяни, родом із шахт, що “годують усю Україну”, саме це й зробили – відчинили двері. І отримали те, на що заслуговують. Поки Україна не почне давати опір, вводячи свої санкції і нівелювавши торгівлю з Росією, нам не виграти цієї війни. У цьому може допомогти і Європа, поставивши умову, що вона не введе санкцій, доки ми їх не встановимо. Справа в тому, що зробивши це ми перекриємо безліч годівниць саме нашим корупціонерам, які годуються на цій війні більше, ніж у мирний час. Війна вигідна!!! Тому прибрати своїх суперників можна передусім економічно і за рахунок власного розвитку, особистісного й інтелектуального зростання наших людей.