Неможливе потроху стає побутовою реальністю. Пригадується, році так у 2003-2004 захоплювався системами автоматичної парковки, які мені ввижалися чимось ледь не на зразок штучного інтелекту, який повністю відбере у людей можливість щось контролювати. Напевно, даремно говорити про те, що про летючі авто на той час навіть не замислювалися. Точніше, замислювалися, але тільки закордонні інженери-спеціалісти, які вочевидь вже мали деякі плани щодо побудови таких машин-літаків. Нині ж компанія Terrafugia представляє дизайнерську розробку того, як би могла виглядати їхня літаюча модель TF-X. Принаймні випробування в аеродинамічній трубі автомобіль уже успішно пройшов.

фото Terrafugia TF-X, летючий автомобіль, гвинт, крила

Гвинти дозволяють автомобілю здійснювати вертикальну посадку і зліт.

Від моменту, коли було вперше повідомлено про створення такої машини, минуло всього 2 роки – саме у травні 2013 року широка публіка дізналася, що зможе “літати” на персональних авто. На TF-X максимально оптимізували процес складання крил і гвинтів на кінцях цих крил. Гвинти обертаються по вертикалі, таким чином автомобіль може злітати і приземлятися вертикально. Через це спрощується питання інфраструктури для таких транспортних засобів, зокрема, у вигляді злітних смуг.

фото Terrafugia TF-X, летючий автомобіль, гвинт, крила

У складеному стані крила майже не заважають огляду з місця водія, однак задній хід може бути ускладнений…

Що ще більше спростить процес керування міні-літаком, то це системи автоматичного пілотування та зльоту-посадки. Цікаво, що й тут прижилася гібридна силова установка, яка має на цьому технічному диві свою логіку. Електромотори з живленням від акумуляторів забезпечують рух машини по землі, а також допомагають їй злітати в повітря. Двигун внутрішнього згоряння забезпечує роботу гвинтів для переміщення авто над землею. Також останній заряджає батареї у випадку необхідності. Сумарна потужність моторів сягає цілих 300 к. с.!

Крила не заважають автомобілю поміститися навіть у звичайному автомобільному гаражі, оскільки складаються і займаються компактне положення вздовж боковин кузова. Салон розрахований на чотирьох пасажирів із водієм. А тепер найцікавіше – у повітрі ви зможете летіти зі швидкість до 322 км./год., а дальність польоту складе аж 805 км.!