Голандія – специфічна країна, яка славиться ексцентричністю можливих видів задоволень, які у переважній більшості світу заборонені. Тим не менше, чи настільки часто чути про якісь негаразди всередині цієї європейської країни? Якось, крім наших безглуздих анекдотів, створених “homo soveticus”, нічого не пригадується. Та є одна річ, яку важко засуджувати, висміювати чи ще якимось чином негативно висловлювати своє ставлення. Це електромобілі. Ними марить увесь світ, але їх ледве пропихують на ринок через нафтове лобі. В Голандії, як країні широкого світогляду, вирішили цю проблему просто і без зайвих розмов. Уже сьогодні там їздять повністю електричні міні-автобуси під назвою WEpod. Вони менші навіть за нашу середньостатистичну маршрутку. Як тоді пасажири вміщаються всередині? Не останню роль у цьому грає відсутність водійського місця в машині. Власне, як і самого водія, адже автобус безпілотний.

фото WEpod, Голандія, Едді, Вагениген

Салон мініавтобуса зможе вмістити 6 чоловік.

Звісно, треба визнати, чудес місткості автівка не демонструє – попри все, її максимум – 6 пасажирів. Однак цього цілком достатньо, зваживши, що на таку новацію можуть не одразу клюнути, а працювати транспортний засіб буде у міжміському режимі, де немає постійної давки. Оплатити проїзд можна буде попередньо з дому за допомогою мобільного додатку. Наразі планується запустити автобус між містами Едді та Вагениген у провінції Гелдерланд. Задля адекватної роботи систем і коректного поводження на дорозі міні-бус оснащено радарами, камерами, GPS-ресивером для навігації та іншими пристроями, що забезпечують рух безпілотного автомобіля.

Без контролю однак не обійтися – за машинами слідкуватимуть зі спеціального командного центру. Максимальна швидкість автобусів складе 25 км./год., а запуск експериментальної експлуатації очікується в листопаді цього року. У випадку хороших рекомендацій новітній розробці, подібні транспортні засоби можуть з’явитися і в інших містах. А поки ви читаєте цю статтю, хотілося би, щоб кожен з нас замислився: у якій країні ми хочемо жити – у сучасній і технологічній європейській чи застарілій, совкоподібній, де про європейськість лише розмовляють бездарні керівники держави?..