Багатьом здається, що накопичити значну суму на покупку автомобіля неможливо. Однак це не так. Я вам розповім, що ж конкретно треба робити.

Перше – це поставити мету

Автомобіль мрії… Кожен з нас хотів би Ferrari або Porsche, проте психологи радять мати не тільки «абсолютну мрію», а й «ближню». І в першу чергу прагнути саме до неї – в цьому випадку у вас не буде розчарування від невдач. Тому перший крок на шляху до автомобіля – це поставити правильну мету. Причому не треба говорити собі «хочу автомобіль». Ні! Мета повинна бути максимально конкретною. Походіть по автосалонам, подивіться на всілякі варіанти, визначтеся, на чому конкретно ви б хотіли їздити: бажано знати тип кузова, комплектацію і навіть колір!

На цьому етапі важливо зрозуміти приблизну ціну вашого майбутнього автомобіля. Якщо ви заробляєте зараз 5 000 грн на місяць, то ставити в якості «ближньої» цілі який-небудь Mercedes-Benz за 1 мільйон грн буде великою помилкою. Це «далека мрія» (від неї не можна відмовлятися ні в якому разі, але йти до цього надзавдання краще поступово). Багато експертів впевнені, що найкраще купувати автомобіль, ціна якого не перевищує доходу за 8-12 місяців. Тобто якщо ви заробляєте 10 тисяч на місяць, то має сенс орієнтуватися на автомобіль вартістю в 100 тисяч. Отримуєте 100 тисяч? Вітаю – ви можете купити машину за мільйон і навіть трохи більше (як дохід в даному випадку приймається сукупний дохід сім’ї).

І постарайтеся тут не здійснювати «дитячих» помилок. Якщо ви знайшли 15-річний BMW зі шкіряним салоном за 3000 доларів, то не піддавайтеся емоціям. Пам’ятайте, що чим старша машина, тим дорожче її утримання. Особливо це стосується преміальних марок. Якщо і орієнтуватися на «секонд-хенд», то краще купувати автомобілі не старше 3-5 років з пробігом до 100 тисяч кілометрів. Причому це мають бути поширені і популярні моделі, запчастини до яких можна легко знайти.

Друге – це почати збирати

А тепер переходимо до найскладнішої частини – безпосередньо до накопичення грошей. Тут треба чітко дотримуватися інструкції:

1. Порахуйте так звані обов’язкові витрати: комунальні платежі, рахунок, наприклад, за навчання дітей, інтернет, витрати на транспорт і так далі.

2. Впродовж двох тижнів уважно записуйте всі свої витрати на продукти харчування. Завдяки цьому ви нарешті зрозумієте, скільки ж ви витрачаєте, зокрема, на їжу. Уже сам факт контролю призведе до того, що ви почнете економити.

3. Уважно огляньте свій гардероб і визначте, які речі вам або вашим дітям потрібно купувати протягом найближчого року. Постарайтеся зрозуміти, скільки вони можуть коштувати. Далі розділіть отриману суму на 12.

4. Виділіть певну суму на розваги або відпочинок. Відмовлятися повністю від «радощів життя» неправильно – це може викликати напругу в сімейних відносинах або призвести до депресії.

5. Купіть декілька конвертів.

6. При отриманні зарплати дістаньте ці самі конверти. В один з них покладіть суму, яка потрібна на оплату комунальних платежів та іншого. Другий підпишіть «одяг» і покладіть туди суму з пункту «три». Ще повинні бути конверти «розваги» та «непередбачені витрати» (3-5% від доходу). З витратами на їжу трохи складніше – їх треба розділити на чотири конверти: 1 тиждень, 2 тиждень і так далі. Подібний хід дозволить вам не «проїсти» все в першій половині місяця і потім голодувати.

7. Все інше відкладіть у бік. Економісти кажуть, що 10-20% від доходу людина може накопичувати фактично безболісно тільки завдяки оптимізації витрат. Цю суму необхідно віднести в банк і покласти на рахунок – наприклад, на депозит з можливістю поповнення. Таким чином, ви будете отримувати ще й відсотки, що трохи наблизить вас до автомобіля. «Ховати» від себе гроші необхідно в перший же день отримання доходу! Інакше вони можуть «піти крізь пальці». Відкладати на рахунок треба не тільки із зарплати, але і з будь-якого доходу, який ви отримуєте: «основна» зарплата, аванс, премія і так далі. Тут головне не сума, а принцип – як кажуть, «курочка по зернятку клює». Якщо ви не довіряєте банкам, то можна ховати гроші в конверти. Тільки їх треба заклеювати! І таким чином, ви будете збирати вже не купюри, а конверти (дістати готівку із запечатаного конверту більш незручно, ніж просто взяти їх з пачки).

8. Напишіть на аркуші паперу суму, яка вам потрібна на придбання автомобіля. Повісьте його на стіну на видному місці. І щойно на вашому накопичувальному рахунку з’явиться якась сума, то тут же вкажіть це.

9. Через місяць-другий ще раз проаналізуйте свої витрати. Може бути можна скоротити витрати на розваги? І купувати квитки в театр не на перші ряди, а на балкон? Або витрачати на їжу, скажімо, на 500 грн в тиждень менше? Адже 500 грн на тиждень – це 26 000 грн на рік (не рахуючи відсотків, якщо гроші будуть покладені на депозит у банку).

Якщо слідувати цій інструкції, то ви зможете збирати досить легко і просто, причому якість вашого життя практично не погіршиться. Просто ви припините витрачати гроші на дурниці. А при підвищенні доходу накопичення йтиме набагато більш активними темпами (так-так, якщо ви вирішили назбирати на машину, то дуже бажано почати думати, щоб заробляти трохи більше, ніж зараз).

Третє – це зробити крок назад

Ви поставили перед собою мету купити, припустимо, нову Skoda Octaviа? Але може бути є сенс зробити «крок назад»? І звернути свій погляд на більш доступний Rapid, або на трохи старший автомобіль? Адже вони набагато доступніші, а отже, збирати вам потрібно менше. Зрозуміло, «Шкода» тут наведена для прикладу – при накопиченні на Renault Logan, на приклад, можна купити дворічний «Логан» з пробігом в 40 тисяч.

P.S. І пам’ятайте – при розрахунку суми, яка вам потрібна, враховуйте і «незаплановані» витрати. Які, насправді, передбачувані. Наприклад, на покупку поліса обов’язкового страхування або КАСКО, на техогляд або ремонт (у разі купівлі старого авто), на придбання зимової гуми або сигналізації. На все це може легко піти 10-20% від вартості машини. Крім того, залиште собі в конверті хоча б трохи грошей про всяк випадок. Раптом в будинку дах протече, і його треба буде лагодити?