У будь-якого власника автомобіля може колись трапитися ситуація, коли на його транспортний засіб накладається арешт. Це може бути під час кримінального, цивільного, адміністративного чи господарського процесу, і причиною арешту можуть бути різні ситуації:
• автомобіль ввезено незаконно або розмитнено з порушенням правил;
• автомобіль входить до складу майна, яке оспорюється;
• при довгій несплаті кредитів, аліментів, квартплаті або інших платежів;
• через ушкодження чи інші підстави є сумніви щодо заводських номерів кузова, двигуна, VIN-номера та інше;
• придбали автомобіль, який у попереднього власника вже знаходився під арештом;
• інші ситуації, де потрібно накласти обмеження на розпорядження майном, в тому числі автомобілем.
Для вирішення цієї проблеми вам знадобиться позовна заява про зняття арешту з транспортного засобу. Така заява є першим кроком у довгій процедурі, підставою до якої є стаття 60 Закону України «Про виконавче провадження». Подати її має право як власник, так і інший власник майна, якщо він переконаний у тому, що для арешту немає підстав.

Заява про зняття арешту з автомобіля – зразок

Нижче наводиться зразок позовної заяви про зняття арешту з автомобіля. Врахуйте, що це лише приклад, і у вашому випадку треба буде підставити відповідні особисті дані, адреси, марку та номер автомобіля, а також детально описати конкретну ситуацію, наявні підстави та посилання на відповідні документи. Також майте на увазі, що в кожному судовому процесу можуть бути свої нюанси, про які може знати лише досвідчений юрист. Тож для більшої гарантії успіху варто звернутися до юридичної компанії за допомогою.
____ _____ 2018 р. ____________ районний суд м. ____
00000, м. _____, вул. ________

Позивач: _____________________
Адреса________________________,
Тел.: +38 _______________

Представник
Позивача:

Відповідач:

Треття особа: __________________________
Адреса для листування: _______________
Тел.: +38 ____________________

_______________________________
Адреса: ______________________
Засоби зв’язку: невідомі

_____ районний відділ державної виконавчої служби м. ______
Адреса: 00000, м. __________, вул. _________
Тел.: +38

позов немайнового характеру

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про зняття арешту з автомобіля та
припинення його розшуку

Під час оформлення купівлі-продажу автомобіля марки ________, моделі __________, _________ року випуск, якій належить на праві власності позивачу, останній дізнався у нотаріуса про те, що на все його майно накладений арешт.
Через Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна позивача було з’ясовано, що постановою відділу державної виконавчої служби ________________ районного управління юстиції у м. ______ № ___________ від 00.00.0000 року було накладено арешт на все майно позивача та оголошено заборону на його відчуження (копія довідки із з Державного реєстру – додається).
Представник позивача ____________ 00.00.0000 рjre звернувся з письмовою заявою до ____________ районного відділу державної виконавчої служби м. ____ з заявою про ознайомленням з матеріалами виконавчого провадження (копія заяви – додається).
Ознайомившись з матеріалами справи виконавчого провадження представником позивача було встановлено наступне.
В архіві ____________ районного відділу державної виконавчої служби м. ___________ перебуває завершене виконавче провадження по стягненню з Позивача на користь гр. _____________ боргу у сумі _____ грн. (Роздруківка інформації про виконавче провадження з офіційного сайту “Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень” додається – додаток ).
Постановою від 00.00.0000 року державним виконавцем ___________ було повернуто виконавчий документ стягувану (відповідачу за позовом) на підставі п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України “Про виконавче провадження” (в редакції Закону, що діяв на момент винесення постанови).
З цього приводу представником позивача до ___________ районного відділу державної виконавчої служби м. ________ 00.00.000 року було подано клопотання про закінчення провадження та зняття арешту з майна (копія клопотання – додається).
00.00.0000 року представник позивача отримав лист ________________ районного відділу державної виконавчої служби м. ____ від 00.00.0000 року, яким було відмовлено позивачу у знятті арешту з майна, посилаючись на те, що підстави для зняття арешту відсутні.

Позивач не може погодитися з таким рішенням та у зв’язку з чим, керуючись частиною 5 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» звернувся до суду з позовом про зняття арешту з майна та заборони на його відчуження, обґрунтовуючи свої позовні вимоги наступним.

Як зазначається вище у позові в архіві ___________ районного відділу державної виконавчої служби м. ___________ перебуває завершене виконавче провадження по стягненню з __________ на користь ______________ боргу у сумі ____ грн.
В ході здійснення виконавчих дій постановою ______________ районного відділу державної виконавчої служби м. ________ від 00.00.0000 року накладено арешт на все майно боржника (позичальника) та оголошено заборону на його відчуження (копія постанови – додається).
Постановою ________ районного відділу державної виконавчої служби м. ____ від 00.00.000 року та Постановою від 00.00.0000 року оголошено розшук майна боржника, а саме автотранспортного засобу марки ______, моделі ____, 0000 року випуску, державний номер __________, який є особистою приватною власністю позивача.
Постановою від 00.00.0000 року державним виконавцем ________ було повернуто виконавчий документ стягувачу на підставі п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України “Про виконавче провадження” (Закон, що діяв на момент винесення постанови).
Відповідно до ч. 5 ст. 47 Закону України «Про виконавче провадження», повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред’явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 22 цього Закону.
Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 22 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі документи можуть бути пред’явлені до виконання в строк протягом року, якщо інше не передбачено законом.
Так як постанова про повернення виконавчого документа стягувачеві була винесена 00.00.0000 року, то строк повторного пред’явлення виконавчого документу відповідно закінчився 00.00.0000 року.
До закінчення вказаного строку стягувачем повторно не було пред’явлено виконавчий документ до виконання. Таким чином відповідач втратив право на стягнення заборгованості з позивача за виконавчим листом від 00.00.0000 року, виданим _____ районним судом м. ____ за позовом ________________ до _______________ (позивача за цим позовом) про відшкодування збитків (копія виконавчого листа – додається).
Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
Отже, враховуючи те, що Закон зворотної дії у часі не має, то до цих відносин, що склалися на момент винесення постанови про повернення виконавчого документа стягувачу, застосовуються положення Закону України «Про виконавче провадження», який був чинний на момент винесення Постанови про повернення виконавчого документа стягувачу.
Враховуючи те, що представник позивача, який є стороною виконавчого провадження звернулася з клопотанням про закінчення виконавчого провадження та зняття арешту з майна у період діє нової редакції Закону України “Про виконавче провадження”, тому відповідно на момент розгляду цього клопотання мають застосовуватися вже положення нового Закону України «Про виконавче провадження» в редакції від 02.06.2016 року.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України “Про виконавче провадження” підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.
Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України “Про виконавче провадження” сторони виконавчого провадження та прокурор як учасник виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, робити з них виписки, знімати копії, заявляти відводи у випадках, передбачених цим Законом, мають право доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження, право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність виконавця у порядку, встановленому цим Законом, надавати додаткові матеріали, заявляти клопотання, брати участь у вчиненні виконавчих дій, надавати усні та письмові пояснення, заперечувати проти клопотань інших учасників виконавчого провадження та користуватися іншими правами, наданими законом.
Наразі статус вищезазначеного виконавчого провадження значиться в реєстрі виконавчих провадження як “Завершене”.
Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону України “Про виконавче провадження” у разі закінчення виконавчого провадження (крім офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закінчення виконавчого провадження за судовим рішенням, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також, крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат виконавчого провадження, нестягнення основної винагороди приватним виконавцем), повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження.
Відповідно до п.3 статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» (в редакції від 05.01.2-17р.) у разі виявлення порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом, арешт з майна боржника знімається згідно з постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець. Однак в порушення зазначеної норми арешт не був знятий.
Відповідно до ч.1 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» (в редакції від 05.01.2-17р.) особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.
Згідно ст. 41 Конституції України, право власності є непорушним. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається впорядку, визначеному законом і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.
Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованого Верховною Радою України 17.07.1997 року (Закон № 475/97-ВР), визначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.
На підставі наведеного, керуючись ст. 41 Конституції України, ст. 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованого Верховною Радою України 17.07.1997 року, ст.ст. 15, 16, 19, 40, ч.1, ч.5 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження», ст.ст. 3, 15 ЦПК України,
ПРОШУ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду.
2. Витребувати у відділа деpжавної виконавчої служби у _____ районі у м. ____ матеріали виконавчого провадження № ______________.
3. Зобов’язати _____ районний відділ державної виконавчої служби м. _____ зняти арешт з автомобіля марки ________, моделі ______, ______ року випуску, державний номерний знак _________, що накладений Постановою відділу деpжавної виконавчої служби у ______ районі у м. ____ від 00.00.000 року (виконавче провадження _________) та припинити розшук автомобіля марки _________, моделі ______, 0000 року випуску, державний номерний знак ______________, який було оголошено в розшук постановами відділу деpжавної виконавчої служби у ___________ районі у м. _____ від 00.00.0000 року та від 00.00.0000 року (виконавче провадження _____________).
4. Стягнути з _________ районного відділу державної виконавчої служби м. ________ за рахунок державних асигнувань на користь ________________ судові витрати в розмірі ___ гривень.

Додатки:
1. Оригінал квитанції про сплату судового збору за подання позову.
2. Копія листа ___________ районного відділу державної виконавчої служби м. _____ від 00.00.0000р.
3. Інформаційна довідка про виконавче провадження від 00.00.0000р.
4. Інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон від 00.00.0000р.
5. Копія Постанови ____________ районного відділу державної виконавчої служби м. _____ про відкриття виконавчого провадження від 00.00.0000р.
6. Копія Постанови ____________ районного відділу державної виконавчої служби м. _____ про арешт майна та оголошення заборони на його відчуження від 00.00.0000р.
7. Копія Постанови ____________ районного відділу державної виконавчої служби м. _____ про розшук майна боржника від 00.00.0000р.
8. Копія Постанови ____________ районного відділу державної виконавчої служби м. _____ про повернення виконавчого документа стягувачеві від 00.00.0000р.
9. Копія виконавчого листа від 00.00.0000р., виданим ____________ районним судом м. _____.
10. Копія заяви про ознайомленням з матеріалами виконавчого провадження від 00.00.0000р.
11. Копія клопотання про закінчення виконавчого провадження та зняття арешту з майна.
12. Копія довіреності на представника позивача.
13. Копія позовної заяви з додатками до неї для відповідача та третьої особи.

Представник позивача
за довіреністю ____________________________

Після того, як арешт буде знято
Як показує практика, позовна заява про зняття арешту з автомобіля та відповідне судове рішення – це ще не кінець проблеми. Інколи бувають випадки, коли відповідне рішення не встигає надсилатися до відповідних органів, в тому числі патрульної поліції. Ви ризикуєте втратити автомобіль, навіть якщо за законом все в порядку. Тому радимо вам зробити копію судового рішення про зняття арешту та завжди мати її при собі, щоб довести своє право користуватися автомобілем у подібних випадках.