ESP, ABS – ці системи вже стали практично стандартними в житті ледь не кожного автомобіліста, хоча автопарк в Україні безнадійно застарілий, заливай, не заливай у його мотори сучасні мастила по типу Mobil 1 – все одно половину автівок можна назвати корчами. Тим не менше, із системою стабілізації та її основними властивостями знайомий, мабуть, практично кожен автомобіліст. Однак є перелік цікавих функцій, які допомагають водіям день у день, та залишаються непомітними. Про них ми сьогодні й поговоримо.

Але спочатку нагадаємо, що так звана ESC (Electronic Stability Control), або ESP (Electronic Stability Program), – це окрема система пристроїв, яка у всіх сучасних автомобілів, по суті, однакова. Вона включає в себе безліч програмних функцій, частина яких активується в базовій комплектації машини, а інші автовиробники спеціально пропонують за доплату. Тому, щоб зрозуміти, чи є та чи інша опція в автомобілі, необхідно зазирнути в його специфікацію.

Приховані функції ESP

1.
В екстреній ситуації у багатьох водіїв не вистачає реакції або сил натиснути на педаль гальма до спрацьовування антиблокувальної системи. Виявляється, це і не обов’язково, якщо є так званий асистент гальмування (Brake Assist). Електроніка постійно стежить за тим, наскільки швидко ви переносите ногу з педалі газу на гальма, і може автоматично підняти тиск в гальмівній системі до максимуму, щоб збільшити ефективність гальмування і скоротити гальмівний шлях машини.
При цьому ESP ще й примудряється відстежувати перерозподіл мас між передньою і задньою частиною автомобіля. Зокрема, при різкому гальмуванні на передню вісь припадає велика частка ваги. ESP це “відчуває” і перерозподіляє гальмівні зусилля так, щоб передні колеса не блокувалися раніше задніх, а уповільнення відбувалося більш ефективно. Подібним чином працює “іеспі” й у поворотах, де внутрішня пара коліс завантажена менше, ніж зовнішня.
Система стабілізації навіть вміє визначати, наскільки нагріті гальмівні диски. Адже, якщо вони розжарені, то необхідно докладати більше зусиль для гальмування. В цьому випадку ESP автоматично трохи більше змикає колодки, щоб водій не відчув різниці та продовжував докладати те ж зусилля на педаль гальм.

2.
А чи знали ви, що електронний контроль стійкості може збільшити ефективність гальмування на бездоріжжі? Ось, наприклад, на деяких автомобілях з активованим позашляховим режимом при гальмуванні уже не потрібна робота ABS, ESP спеціально допускає повне блокування коліс, щоб зібрати перед кожним з них “гальмівну гірку” з піску або бруду. На бездоріжжі такий прийом дозволяє швидше зменшити швидкість автомобіля та значно скоротити його гальмівний шлях. Уже на одному цьому прикладі бачимо, що в типажах ESP так само бувають дешевші й дорожчі версії. Скажімо, як і змагання Formula 1 вважаються найпрестижнішими автозмаганнями, так і ESP з більшим функціоналом встановлюватиметься на престижніші авто. Так само, як і дороге мастило від Mobil, дорожча версія ESP здатна виконувати більше функцій, непомітних для водія.
Formula 1, Mobil 1, Mobil, ABS, ESP, ABS, ESP, електронний контроль стійкості, Formula ESP, Mobil 5w30
3.
Виявляється, що в дощову погоду ESP “спілкується” навіть з таким найпростішим асистентом, як датчик дощу. Якщо останній активований, то система непомітно для водія збільшує тиск в гальмівній системі та періодично притискає колодки до гальмівних дисків, очищаючи їх від водяної плівки. У мокру погоду така функція дозволяє суттєво поліпшити ефективність роботи гальмівної системи.

4.
Побачили сигнал на приладовій панелі про пробите колесо, але датчиків тиску в шинах немає? Знову ж скажемо “спасибі” системі ESP. Працює алгоритм досить просто. Якщо колесо спустило, його радіус зменшується і крутитися воно починає швидше. Датчики швидкості обертання вловлюють цей нюанс і повідомляють електронному блоку управління про падіння тиску в тому чи іншому колесі.
Formula 1, Mobil 1, Mobil, ABS, ESP, ABS, ESP, електронний контроль стійкості, Formula ESP, Mobil 5w30
5.
Насправді система стабілізації допомагає навіть кермувати автомобілем. Наприклад, якщо машина дестабілізується, електронний контроль стійкості миттєво оцінює ситуацію і надсилає певні команди на блок електропідсилювача керма. Той у свою чергу невеликими поштовхами вказує, куди і на який кут потрібно повернути кермо, щоб водій міг швидко і безпечно повернути контроль над автомобілем. Фантастика? Анітрохи! Як і в перегонах Formula, ESP відіграє дуже важливу роль у нашому житті. Так само, як якісні мастила, на зразок Mobil 5w30, слідкують за хорошим станом двигуна, ESP допомагає водію у найрізноманітніших ситуаціях втримати контроль над автомобілем.

Нещодавно ми випробовували один із сучасних автомобілів, який крім ESP, має багато інших електронних помічників, у тому числі й оригінальних. Про наш тест-драйв Renault Espace читайте тут!