Якщо кілька років тому відеозаписуючий пристрій в автомобілі сприймався в дивину, то сьогодні цим уже нікого не здивуєш.

Ролики з місць ДТП, записані автомобілістами, показують навіть в новинних сюжетах телеканалів. Завдяки відеореєстраторам, встановленим в автомобілях, зокрема, російських водіїв, світ зміг побачити легендарний Челябінський метеорит. А українські законодавці взагалі хочуть ввести їх обов’язкове застосування. І все-таки це примха чи благо? Для чого потрібен відеореєстратор в автомобілі, в чому його основні переваги і чи є у нього недоліки? Сьогодні спробуємо розібратися, чи потрібен взагалі українським водіям цей пристрій.

Основне завдання відеореєстратора – записати відео з місця можливого ДТП. Відеоролик дає можливість подивитися, як сталася та чи інша аварія. Завдяки відео можна з’ясувати всі подробиці події: від розташування транспортних засобів на дорозі до швидкості їх руху та інших дорожніх обставин. Як правило, випадків, коли відеосвідок виправдовує себе, два:

  • реєстратор зняв відео ДТП за участю власника;
  • реєстратор зняв відео ДТП за участю інших учасників дорожнього руху.

В обох випадках відео може допомогти в правильному визначенні винуватця та отриманні відшкодування за страховкою. Отже, давайте з’ясуємо, чим він ще може бути корисний.

Камера – основна частина будь-якого відеореєстратора. Незважаючи на наявність дешевих і відверто дешевих варіантів, ми б рекомендували вибирати пристрій з камерою, здатній записувати якісне відео. Добре, якщо на цьому відео потім можна буде розібрати номерні знаки автомобілів і значення дорожніх знаків і світлофорів. Погано, якщо картинка буде змазаною і нечіткою – щось довести за допомогою неякісного відео буде непросто, отже, незрозуміло, навіщо за такий реєстратор віддавати свої кровні.

Дата і час – обов’язкова характеристика сучасних камер, адже корисно, коли в безлічі записів можна відшукати потрібний за часом/датою запису. Погано, коли дата збивається з відключенням живлення, і потрібно постійно її налаштовувати. Автозапуск – функція, яка звільняє від необхідності постійно вручну включати і вимикати записуючий пристрій. Однозначно, річ потрібна й корисна. Щоправда, працювати в такому режимі можуть не всі бюджетні моделі відеореєстраторів.

GPS-датчик – з його допомогою можна не тільки точно відстежити місце запису, але і швидкість руху автомобіля з реєстратором. Дуже корисна функція на випадок спроби інспекторів ДАІ «намалювати» перевищення на ділянках з обмеженням швидкості.

Екран – дозволяє переглянути відео прямо в автомобілі, не заморочуючись перекиданням файлів з карти пам’яті на комп’ютер. Як варіант, можна вивести зображення на наявний в машині екран мультимедійної системи, у випадку, якщо розібратися в ДТП хочеться на місці і без виклику ДАІ. Це зекономить час.

Збереження записів – більшість простеньких реєстраторів не обладнані такою опцією. Тому тим, у кого такої функції немає, доводиться мати карту пам’яті про запас, щоб на випадок необхідності зберегти відео, вийняти карту із записом. На дорожчих пристроях можна одним натисканням кнопки помітити відео як «важливе», і при подальшому перезаписі старих файлів новими потрібні відео залишаться в пам’яті. Зручно, але не завжди надійно, оскільки будь-яка електроніка може давати збій.

Вбудована батарея – дозволяє продовжувати зйомку при відключенні основного живлення від прикурювача.

Грунтуючись на перерахованих вище можливостях, можна виділити кілька основних переваг відеореєстраторів:

1. Простота монтування та підключення. Реєстратор може бути закріплений як на торпедо, так і на лобовому склі за допомогою присоски. Живлення подається з розетки прикурювача. При цьому розміри пристрою ніяк не обмежують огляд, оскільки воно кріпиться на рівні дзеркальця.

2. Допомога при ДТП. Відеозапис, навіть якщо він офіційно не визнається в суді доказом, дає зрозуміти, за яких обставин сталася ДТП і допомагає встановити винуватця і отримати виплату за страховим полісом.

3. Контроль ваших рідних і близьких. Вам завжди було цікаво, хто і куди їздив на вашому автомобілі? За допомогою відеореєстратора з’ясувати це простіше простого.

4. Вже сама наявність відеореєстратора в салоні автомобіля змусить інспектора ДАІ змінити тон розмови з принизливо-суворого на шанобливо-ввічливий.

Але є й деякі мінуси:

1. Розетка прикурювача зайнята підключеним відеореєстратором. Тому варто одразу придбати перехідник на 2-3 розетки.

2. Залишений в салоні відеореєстратор притягує погляди автомобільних злодіїв. Навіть якщо ви знімаєте його з кріплення і кладете в бардачок або забираєте з собою, кріплення на склі – вже саме по собі «червона ганчірка» для зловмисників.

Цілком можливо, що за роки користування відеореєстратором він вам так і не знадобиться. З одного боку, добре. З іншого – даремно витрачені гроші. Але це якраз той випадок, коли краще ПЕРЕпильнувати, ніж НЕДОпильнувати.