Державтоінспекція разом з представниками страхових компаній та директорами автошкіл домовилася про механізм взаємодії з приводу навчання майбутніх водіїв правилам оформлення “Європротоколу”. Відтепер у автошколах Вінницької області будуть приділяти трошки більше уваги правилам використання “Європротоколу”, правилам його заповнення та іншим особливостям. Редакція автоблогу хоче нагадати деякі факти щодо використання “Європротоколу” в нашій країні:

  1. Використання “Європротоколу” було введене в лютому 2011 року.
  2. 60% всіх аварій можуть бути оформлені за допомогою “Європротоколу”, але частота його оформлень не перевищує 7% (за даними начальника ДАІ МВС України Анатолія Сиренка)
  3. Основні умови за яких може бути використаний “Європротокол”:
  •  відсутність травмованих (загиблих) людей у ДТП;
  •  згода водіїв цих транспортних засобів щодо обставин скоєння ДТП;
  •  відсутність у водіїв автомобілів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під дією лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  •  сума матеріального збитку, за оцінкою учасників дорожньо-транспортної пригоди, не перевищує 25 000 грн.

Ми всіляко підтримуємо бажання полегшити водіям їх і так занадто ускладнене життя, і навіть не проти полегшення життя автоінспекції, тому ми теж закликаємо всіх водіїв навчитися користуватися бланком “Європротоколу”.

Одна з проблем, на нашу думку, виникає з боку українських страхових компаній – у нашій державі дуже часто трапляється якесь неадекватне ставлення до своїх клієнтів, та й взагалі до державного законодавства. Відтак вони можуть затримувати виплати або знаходити якісь причини, щоб взагалі їх не здійснювати, тому рекомендуємо уважно вибирати собі фірму, в якої купуєте страховку.

Крім того сума відшкодування при теперішніх цінах доволі невелика, і не будучи в курсі особливостей пошкоджень, існує ймовірність їх недооцінки.

Інші особливості оформлення “Європротоколу” ми плануємо розповісти у нових статтях нашого блогу.