Останніми днями в Україні, а особливо у Києві, було надзвичайно спекотно. Таку температуру часто важко витримувати не лише водіям, а також і їхнім надійним залізним коням. Що робити, аби не перегрітися самому і спокійно, без несправностей, доїхати до пункту призначення на власному авто, а не на евакуаторі? Нижче кілька простих порад і рекомендацій.

Для людини за кермом спека не менш небезпечна, ніж холод, а то й має вищий рівень небезпеки. Перегрівшись на сонці, людину починає долати надмірна сонливість (днями перевірив це на собі, здійснивши незначний марш-кидок по Києву; прийшовши на роботу, очі заплющувались і було важко не те, що стояти – було важко сидіти!); підвищується втома, з’являється певна в’ялість у рухах; що найгірше – притупляється пильність, а увага розсіюється (легко пропустити або не звернути увагу на зміну дорожньої обстановки, що може призвести до ДТП); починається нервова реакція на зовнішні збудники. Щоб самому не стати жертвою занадто палючого сонця, необхідно дотримуватися всього трьох простих правил: намагатися одягати світлий одяг з натуральної тканини (білий колір відбиває сонячне проміння), постійно пити воду (разом із потом організм втрачає рідину), також корисно обпорскувати своє обличчя, руки, ноги, а також і загалом салон з пульверизатора з водою.

Ваше авто також може потребувати деякого догляду в час спеки. Зокрема, ризикуєте отримати тріщину в радіаторі, а також виведений з ладу термостат; непрацюючі гальма; випалювання фарби; а якщо у вас стара машина та ще й з неякісним пластиком, то він також може потріскатися в кількох місцях або ж вигнутися, деформуючись. Уникнути цих моментів також допоможуть не менш прості правила: за можливості паркувати машину в тіні розлогого дерева; придбати завчасно чохол для автомобіля (таких продається багато на різні розміри) і накрити ним свою автівку; щоб сонячне проміння не потрапляло в салон, доречно придбати протисонячні щитки і встановити їх на вікнах; на бокові вікна годяться невеличкі шторки (у деяких авто, до речі, вони стоять в базі); під час їзди відчиняйте вікна з обох боків, щоб був прямий рух повітря через салон; якщо гальмівній рідині вже кілька років, то її слід замінити на нову в спекотний період; увімкніть обдув салону і закрийте дефлектори мокрою ганчіркою; можна скористатися сільським варіантом і встановити на торпедо додатковий вентилятор; возіть із собою в машині запас дистильованої води; частіше мийте кузов автомобіля; наступне правило стосується не лише занадто теплої погоди, а загалом експлуатації авто, однак саме в такий екстремальний час воно особливо актуальне – під час ремонту необхідно шукати хороші та якісні деталі.